Skip to main content

NVSHA Wetenschapslijn

Frequently asked questions


Wetenschapslijn: de eerste indruk

Zie onderstaande video [10:19 minuut] voor een kort overzicht van het platform.

Video eerste indruk

Hoe log ik de eerste keer in?

Na je aanmelding voor de onderwijsmodule, ontvang je een e-mail met inloggegevens voor het platform. Inloggen is mogelijk via onderstaande button.

Inloggen

Hoe ga ik verder waar ik de vorige keer gebleven was?

Via onderstaande button keer je terug naar waar je voor het laatst gebleven bent op het platform.

Met welke module kan ik het beste beginnen?

Op het moment van de kick-off van de Wetenschapslijn zijn nog niet alle deelonderwerpen beschikbaar. Zodra het volgende deelonderwerp beschikbaar is op het platform zal je hierover geïnformeerd worden. 

Het is voor jezelf handig eerst module 2 ‘kennis verwerven van onderzoeksdesigns’ afgerond te hebben, alvorens je begint aan module 3 ‘passend design kunnen kiezen en beargumenteren’, 7 ‘kritisch lezen van wetenschappelijk artikel, 8 ‘beargumenteren om wel of niet over te gaan tot implementatie in SEH praktijk) en 10 ‘kritisch leren kijken naar een onderzoeksvoorstel en identificeren benodigde expertise en ketenpartners’.

Hoe zie ik welke leerdoelen al (deels) ingevuld zijn?

Momenteel zijn nog niet alle leerdoelen volledig klaar. In onderstaande overzicht van de leerdoelen kan je door middel van de verschillende kleuren zien welke leerdoelen er gevuld zijn; 

Hoe weet ik wanneer er nieuwe leerdoelen online gezet zijn?

Je wordt via e-mail op de hoogte gehouden over ontwikkelingen rondom de invulling van het platform.

Hoeveel tijd kost het doorlopen van de Wetenschapslijn ongeveer?

Het doorlopen van modules 1-6 (de basismodules) duurt ongeveer 45 uur. Dat geldt ook voor modules 7-12 (de gevorderde modules). In totaal kost het dus ongeveer 90 uur. Een schatting voor module 13, waarbij de AIOS participeert in wetenschappelijk onderzoek, is lastig te maken. Dat hangt natuurlijk af van wat de AIOS precies gaat doen, in samenspraak met de eigen Opleider / Wetenschapscoördinator.

Moet je de modules binnen een bepaalde tijd of in een bepaalde volgorde doorlopen?

Je hebt de hele opleiding de tijd om de modules te doorlopen. Het advies is om met de basismodules (1-6) te beginnen, en daarna de gevorderde modules te doen. Participeren in wetenschappelijk onderzoek kan op ieder moment in de opleiding. Echter, die volgorde staat niet vast. Je kan in samenspraak met de opleider een individueel plan maken (als deel van IOP): bijvoorbeeld meer modules tijdens rustiger stages, of bepaalde modules eerder vanwege de wens om te publiceren of om kennislacunes eerder op te lossen. De modulaire structuur van de Wetenschapslijn biedt juist die mogelijkheid. Anderzijds is het niet wenselijk om in zo kort mogelijke tijd alle modules te doorlopen. Onderwijskundige theorieën over leren door volwassenen (de AIOS) benadrukken dat herhalen en over een langere periode steeds weer met de leerstof bezig zijn ervoor zorgt dat de kennis meer eigen wordt gemaakt en meer beklijft.

Moet je bij de nieuwe Wetenschapslijn nog zelf wetenschappelijk onderzoek doen?

In het nieuwe curriculum staat dat je moet participeren in wetenschappelijk onderzoek. De manier waarop is aan je eigen opleider al dan niet in samenspraak met de wetenschapscoördinator. Je hoeft dus niet zelfstandig wetenschappelijk onderzoek te doen om de eindtermen van het curriculum te halen.

Hoe ontvang ik mijn certificaat?

Wanneer je alle voor jou van toepassing zijnde modules afgerond hebt, kan je het fysieke certificaat aanvragen via info@wetenschapslijn.nl. Mocht je in de tussentijds verhuist zijn, vergeet niet om dit door te geven op e-mailadres.

Kunnen AIOS die met hun opleiding zijn gestart in 2020 de Wetenschapslijn nog afronden?

Omdat de ontwikkeling van de Wetenschapslijn nog gaande is, zijn nog niet alle modules beschikbaar. Het kan daarmee dus niet van AIOS verwacht worden dat iedereen de hele lijn volgt. Eikpunt is juni 2022. Heb je op dit moment nog minder dan 1 jaar opleidingstijd te gaan, dan doe je minimaal module 1, 2, 5, 12 en 13. Heb je op dit moment nog tussen de 1-2,5 jaar opleidingstijd te gaan, dan doe je minimaal module 1, 2, 5, 7, 12 en 13. Alle andere AIOS doen de hele Wetenschapslijn.

AIOS die niet hebben kunnen profiteren van de hele Wetenschapslijn behouden de mogelijkheid om in te loggen tot 3 jaar nadat de Wetenschapslijn compleet online staat, ongeacht de afrondingsdatum van hun opleiding.

Kun je vrijstelling krijgen voor modules van de wetenschapslijn?

Als je een module van de wetenschapslijn hebt afgerond, kan je die laten aftekenen door de beoordelaar van die module. Als je de modules reeds op een andere manier gehaald hebt (bijv. als je eerder de GCP of BROK gedaan hebt voor deelmodule 4), dan laat je daar het certificaat van zien aan degene die voor jou die module moet aftekenen. Die kan dan beslissen of jij aan de eindtermen voldoet en indien van toepassing aftekenen. Bij twijfel kan de opleider het voorleggen via vrijstellingLOD@nvsha.nl. Dan zullen (afhankelijk van de vraag) de coördinatoren wetenschapslijn en/of de LOC besluiten.

Een opleider mag een AIOS vrijstelling geven voor 2 modules zonder overleg met de landelijke onderwijscommissie. Indien dit er meer zijn moeten zij contact opnemen met de LOC via vrijstellingLOD@nvsha.nl.

Het gaat erom dat je de einddoelen per module behaald hebt. Wanneer je dat gedaan hebt is veelal niet relevant.

Kan ik vrijstelling krijgen voor de hele wetenschapslijn?

Ja, als je gepromoveerd bent, kan je vrijstelling krijgen voor modules 1 t/m 12 van de wetenschapslijn. Je kan een verzoek hiertoe indienen bij jouw opleider/wetenschapscoördinator. Die zal dit voorleggen aan de voorzitter van de LOC. De voorzitter van de LOC heeft de bevoegdheid jou die vrijstelling te geven.

Om aan alle eindtermen van het curriculum te voldoen, zal je mogelijk nog wel moeten voldoen aan de eindtermen van module 13: CATs en referaten.

Hiertoe hoef je geen inlog voor de wetenschapslijn te hebben, deze kan je lokaal door de opleider/wetenschapscoördinator laten beoordelen.

Een vrijstelling voor de gehele lijn kan dus alleen afgegeven worden door de LOC (landelijke onderwijs commissie). Stuur daarvoor een e-mail naar vrijstellingLOD@nvsha.nl.

Hoe houdt je (plv) Opleider / Wetenschapscoördinator zicht op jouw vorderingen?

(plv) Opleider / Wetenschapscoördinatoren krijgen toegang tot het opleidersplatform en kunnen de vorderingen van de AIOS volgen. Zo kan je samen met je opleider een passend individueel opleidingsplan opstellen.

Kun je als klare SEH arts KNMG ook de Wetenschapslijn volgen om je wetenschappelijk kennis naar het niveau van de eindtermen van het nieuwe 5-jarige curriculum te tillen?

De vraag of niet alleen AIOS maar ook klare SEH artsen KNMG de Wetenschapslijn kunnen volgen, ligt momenteel bij de NVSHA. Op termijn zal hierover meer bekend worden.

Waar kan ik terecht voor inhoudelijke vragen over de leerdoelen op het platform?

Voor inhoudelijke vragen kan je terecht op het contactformulier. De docenten streven ernaar je binnen 5 werkdagen met een antwoord te voorzien.

Waar kan ik terecht voor technische vragen rondom het platform?

Voor niet inhoudelijke vragen kan je contact opnemen met Interactie via

    Contact is mogelijk via de volgende kanalen